|
HISTORIA - PETANQUEN AIKAKAUTTA (2000-LUKU)
Petanque eli suomalaisittain petankki, tuo alkujaan ranskalainen kuulapeli, otettiin Tuiskun lajiksi syksyllä 1997. Heti silloin tehtiin talkoilla talviharjoittelupaikka Harjunpään kallioluolastoon, mistä saimme yhden hallin käyttöömme. Pelihallia on vuosien saatossa paranneltu edelleen. Siellä on useita pelikenttiä käytössä sekä erillinen puffettihuone. Petanquejaosto aloitti toimintansa vuoden 1998 alusta ja samalla seura liittyi myös Suomen Petanque-Liittoon.
Petankin harrastajat alkoivat heti käydä ahkerasti harjoittelemassa lajin taitoja. Harjoituksia on ollut alusta asti kolme kertaa viikossa ympäri vuoden. Myös seuran harjoitusleirit ovat suosittuja. Uusille harrastajille tarjottiin pätevää valmennusta ja koulutusta. Nykyisin myös seuran oma väki käy kouluttamassa ja esittelemässä lajiaan. Myös Harjunpään koulun oppilaat saavat vuosittain koulutusta lajin saloihin.
Petanquen kilpailutoiminta aloitettiin heti harrastuksen myötä. Lajissa kilpaillaan kolmehenkisin joukkuein eli trippelissä, kaksihenkisin joukkuein eli duppelissa ja myös yksittäin eli singelissä. Myös muita kilpailumuotoja on olemassa. Jäsenten väliset omat kilpailut ovat suosittuja. Seura alkoi järjestää myös piirin mestaruuskilpailuja ja avoimia kansallisia kilpailuja. Myös yhteistyö ja kanssakäyminen muiden seurojen kanssa alkoi. Seuraotteluja ja kilpailuja on ollut raumalaisen Uotilan Työväen Urheilijoiden, porilaisen PCP:n ja tamperelaisen KOOVEEn kanssa. Pelaajat alkoivat ahkerasti käydä muuallakin kilpailemassa aina SM-kisoja myöten. Menestystä tuli alusta alkaen lähes kaikilla tasoilla.
Vuonna 1998 Mirva Näsilä saavutti Suomen mestaruuskisojen duppelissa hopean, trippelissä pronssin ja singelissä pronssin. Hän edusti Suomea MM- ja PM-kisoissa. Mirva saavutti PM-trippelissä neljännen sijan ja voitti naisten Suomen ranking-pistepörssin. Seuraavana vuonna hän voitti Suomen mestaruuden trippelissä ja duppelissa sekä oli viides SM-sekaduppelissa. PM-trippelissä hän saavutti hopean ja oli Viro-Suomi-maaottelun voittaneessa joukkueessa. Myös tällöin hän voitti ranking-pistepörssin.
Vuonna 2002 Tuiskun joukkue saavutti hienon kuudennen sijan seurajoukkueiden SM-kisassa. Samana vuonna Tuiskun duppelijoukkue Tauno Lahdenperä – Seppo Tuominen sijoittui yli 50-vuotiaiden SM-duppelissa viidenneksi. Lähes joka vuosi joku seuran joukkue on voittanut piirin mestaruuden.
Tarja Roslöfistä tuli toinen seuran edustaja, joka saavutti petankin SM-kisoista mitalisijoja. Ensin vuonna 2002 hän sijoittui pronssille SM-duppelissa ja saavutti myös pronssin SM-sarjan trippelijoukkueessa. SM-singelissä hän tuli kuudenneksi. Myös vuonna 2003 Tarja nousi hienosti SM-trippelissä pronssille.
Veteraani-ikäiset ovat edelleen pitäneet yllä Tuiskun hyvää menestystä petankissa. Vuonna 2004 trippelijoukkue Seppo Tuominen – Reino Kaartinen – Tapio Laine voitti maaottelukarsinnan ja edusti maatamme ansiokkaasti Ruotsi-Suomi-maaottelussa Tukholmassa ollen kisojen paras suomalaisjoukkue. Vuonna 2005 Tuisku saavutti veteraanien SM-sarjassa viidennen sijan joukkueella Seppo Tuominen – Reino Kaartinen – Tapio Laine – Tauno Lahdenperä – Tapani Terho. Samana vuonna joukkueemme Seppo Tuominen – Tauno Lahdenperä – Tapani Terho saavutti hopeaa TUL:n veteraanimestaruuskisoissa. Edelleen myös vuonna 2006 menestys jatkui. Tuiskun petankkijoukkue Seppo Tuominen – Tapio Laine – Tauno Lahdenperä – Tapani Terho – Reino Kaartinen sijoittui veteraanien SM-sarjassa toiseksi. Tuiskun joukkue Tuominen – Laine – Kaartinen edusti Suomea PM-kisoissa Ruotsin Ronnebyssa. Joukkue Seppo Tuominen – Tapio Laine – Tauno Lahdenperä – Reino Kaartinen sijoittui II-divisioonan Länsi-Suomen lohkossa toiseksi ja pääsi I-divisioonan nousukarsintoihin, mutta ei onnistunut vielä nousemaan. Myös vuonna 2007 menestys jatkui. Nyt Tuiskun petankkijoukkue Tapio Laine - Seppo Tuominen - Reino Kaartinen VOITTI veteraanien SM-sarjan. Sarjaan osallistui 18 joukkuetta. Toinen osaturnaus pelattiin Harjunpäässä. Tuiskun joukkue Laine - Tuominen - Kaartinen edusti Suomea PM-kisoissa Helsingissä kesällä 2007.
Vaikka petanque on tullut vahvasti mukaan seuran toimintaan, ei muutakaan toimintaa ole unohdettu. Perinteisten ja suosittujen laskiaisten, luontopolkujen, Elokarkeloiden, kylpyläretkien sekä uuden vuoden juhlien lisäksi järjestämme lapsille kilpailuja yleisurheilussa, maastojuoksussa
ja joskus myös hiihdossa. Lasten ja nuorten viikoittaiset harjoitukset
ja peli-illat ovat kärsineet ohjaaja- ja vetäjäpulasta. Välillä nuorilla
on ollut sählyiltoja.
Miesten lentopalloilu on jatkunut keskeytyksettä jo pitkään. Edelleenkin hoidamme Harjunpään pururataa ja ajamme sinne ladun aina lumitilanteen salliessa. Seuramme ylläpitämä kuntosali on myös edelleen vilkkaassa käytössä. Siellä on vuosittain useita satoja käyntikertoja. Maakunnan hölkillä näkee usein seuran ahkerimpia juoksijoita.
Kulttuurikin on läheistä. Aikuisten vuosittaisten teatteriretkien lisäksi myös lapset ovat käyneet teatterissa ja olemme tuoneet nukketeatteriesityksiä myös Harjunpäähän.
Uusiakin tuulia olemme edelleen haistelleet. Järjestimme yhtenä talvena rivitanssikurssin ja muutamana talvena joogaa. Tuiskulle toteutettiin tietenkin myös ajan henkeen kuuluvat internetsivut vuoden 2004 alkupuolella.
Kuten tämä lyhyt katsaus Harjunpään Tuiskun historiaan osoittaa, ei seura ole siis koskaan panostanut vain yhteen lajiin, vaan on aina ollut monitoimiseura. Tuisku on toiminut lähes koko ikänsä melko vilkkaasti harjunpääläisten monipuolisen liikunta- ja harrastustoiminnan ylläpitäjänä ja aktivoijana. Seura on toiminut myös lasten, nuorten ja miksei aikuistenkin kouluttajana, vaikkei sille useinkaan muisteta antaa tarpeeksi arvoa. Tuiskunkin toiminnasta useat henkilöt ovat saaneet kipinän yhdistystoimintaan ja ovat sitten myöhemmin edenneet yhteiskunnan eri aloilla melko huomattaviinkin asemiin. Urheiluseura ei toimi ikänä itsestään, vaan toiminnan ylläpitämiseen tarvitaan aina aktiivisia henkilöitä. Tästä syystä jokainen entinen ja nykyinen tuiskulainen seura-aktiivi ansaitsee suuren KIITOKSEN!
|
|