PETANQUE ELI PETANKKI


Mitä on petanque?

Petanque eli suomalaisittain petankki, tuo alkujaan ranskalainen kuulapeli, otettiin Tuiskun lajiksi syksyllä 1997. Petankki on yleistynyt Suomessa suurin määrin lähivuosina. Peli on saanut harrastajakseen paljon uusia pelaajia. Peliä pelataan käytännöllisesti katsoen kaikkialla maailmassa. Nykyisen muotonsa petankki sai vasta vuonna 1910, mutta sen juuret ovat tuhansien vuosien takana Egyptin esidynastisella ajalla. Pelin seurassa viihtyy hyvin ja se tuo uusia ystäviä mukanaan.

Sääntölyhennelmä:

Pelivälineet
Metalliset kuulat ovat läpimitaltaan on 70,5 - 80 mm ja painoltaan 650 - 800 g. Puinen tai kovapintainen (painotettu) maalipallo, jota kutsutaan myös snadiksi, on halkaisijaltaan 25 - 35 mm. Pelialusta voi olla millainen tahansa. Suositeltavin on melko tasainen hiekkakenttä, kooltaan vähintään 3 x 12 m.

Joukkueet
Peliä pelataan kahdella 1 - 3 -henkisellä joukkueella.
Singeli-joukkueessa on yksi pelaaja, 3 kuulaa / pelaaja. 
Duppeli-joukkueessa on kaksi pelaajaa, 3 kuulaa / pelaaja. 
Trippeli-joukkueessa on kolme pelaajaa, 2 kuulaa / pelaaja.

Pelin aloitus
Aloittava joukkue valitaan arvalla esim. heittämällä kolikolla kruunaa ja klaavaa, minkä jälkeen aloittaja piirtää aloituskohtaan hiekkaan ympyrän halkaisijaltaan 35 - 50 cm ja heittää snadin 6 - 10 metrin päähän ympyrästä. Snadin on jäätävä vähintään 1 metrin päähän kaikenlaisista esteistä, ellei toisin kisojen alussa sovita. Seuraavaksi aloittajajoukkue heittää ensimmäisen kuulansa yrittäen saada sen mahdollisimman lähelle snadia. Kuula saa myös osua snadiin ja jopa siirtää sen eri paikkaan. Heittäjän on seistävä ympyrän sisällä molemmat jalat maassa, kunnes kuula on koskettanut maata.

Seuraavan joukkueen heittovuoro
Seuraavaksi heittää vastapuolen joukkueen joku pelaaja yrittäen saada oman kuulansa lähemmäksi snadia kuin vastustajan kuula. Kuulat saavat osua toisiinsa, joten heittäjä voi myös "kilkata" tai "ampua" vastapuolen kuulan kauemmaksi snadista. Joukkue heittää niin kauan, kunnes saa oman kuulansa lähemmäksi snadia kuin vastustajan lähin kuula. Heittovuoro on aina sillä joukkueella, kumman kuula on kauempana snadista.

Toisen joukkueen kuulien loputtua
Kun toisen joukkueen kaikki kuulat on käytetty, heittää vastustaja jäljellä olevat kuulansa. Pelialueen reunaan osuneet ja ulkopuolelle menneet kuulat ovat "kuolleita" eli pois pelistä. Jos snadi kuolee ja vain toisella joukkueella on kuulia heittämättä, saa joukkue yhtä monta pistettä kuin kuulia on jäljellä, muutoin kierros hylätään.

Pisteiden jako
Kun kaikki kuulat on heitetty, lasketaan pisteet. Pisteet saa se joukkue, kumman kuula on lähimpänä snadia. Joukkue saa niin monta pistettä kuin heidän kuuliaan on lähempänä snadia kuin toisen joukkueen paras kuula.

Seuraavat kierrokset
Pisteet saanut joukkue aloittaa seuraavan heittokierroksen siltä paikalta, mihin edellinen kierros päättyi. Peli jatkuu niin kauan, kunnes toinen joukkue saa 13 pistettä ja voittaa pelin.
 

Tämä oli vain sääntölyhennelmä, mutta täydelliset säännöt saat helpoiten Suomen Petanque-liiton sivuilta www.petanque.fi. Liiton sivuilta löytyy myös muuta tietoa petankista ja seuroista!

 

 
© Harjunpään Tuisku ry   -   2004 - 2012   |   Sivujen toteutus